مشخصات فنی
تعمیرات شمشاد زن
شمشاد زن استارت می شود سپس متوقف می شود. مشکل چیست؟
1. جرقه گیر: جرقه گیر یک صفحه کوچک است که مانع از جرقه زدن موتور می شود، با گذشت زمان جرقه گیر می تواند با دود مسدود شود. اگر جرقه گیر مسدود شده باشد موتور خاموش می شود یا تقریبا کند کار می کند. برای رفع انسداد جرقه گیر آن را برداشته و با یک برس سیمی تمیز کنید همچنین می توانید جرقه گیر را تعویض نمایید.
2. کاربراتور: ممکن است کاربراتور مسدود شده باشد. مسدود شدن کاربراتور بیشتر به دلیل باقی ماندن سوخت در آن برای مدت طولانی ایجاد می شود. با گذشت زمان برخی از مواد موجود در سوخت ممکن است تبخیر شده و ماده غلیظ تر و چسبناک تری را به جای گذارد. این سوخت چسبنده می تواند کاربراتور را مسدود کرده و موتور را متوقف کند. اگر کاربراتور مسدود شده است آن را با پاک کننده کاربراتور تمیز کنید. اگر تمیز کردن کاربراتور موثر نبود، آن را بازسازی یا تعویض نمایید.
3. فیلتر سوخت: ممکن است فیلتر سوخت مسدود شده باشد. گرفتگی فیلتر سوخت بیشتر در اثر باقی ماندن سوخت در شمشاد زن به مدت طولانی ایجاد می شود. با گذشت زمان برخی از مواد موجود در سوخت ممکن است تبخیر شده و ماده غلیظ تر و چسبناک تری را به جای گذارد، ماده چسبنده باقی مانده فیلتر سوخت را مسدود کرده و موتور را متوقف می کند. اگر سوخت قدیمی در شمشاد زن باقی مانده است آن را از مخزن تخلیه کرده و فیلتر سوخت را نیز تعویض کنید.
4. فیلتر هوا: فیلتر هوا ممکن است مسدود یا کثیف باشد. اگر فیلتر هوا مسدود شده باشد، موتور بیش از حد سوخت دریافت می کند و هوای کافی ندارد. در نتیجه ممکن است موتور خاموش شود. اگر فیلتر هوا مسدود شده باشد آن را تعویض کنید.
شمشاد زن بد کار می کند، مشکل چیست؟
1. کاربراتور: ممکن است کاربراتور مسدود شده باشد. مسدود شدن کاربراتور بیشتر به دلیل باقی ماندن سوخت در کاربراتور برای مدت طولانی ایجاد می شود. با گذشت زمان برخی از مواد موجود در سوخت ممکن است تبخیر شده و ماده غلیظ تر و چسبناک تری را به جای گذارد. این سوخت چسبنده می تواند کاربراتور را مسدود کرده و موتور را متوقف کند. اگر کاربراتور مسدود شده است آن را با پاک کننده کاربراتور تمیز کنید. اگر پاک کردن کاربراتور موثر نیست، آن را بازسازی یا تعویض کنید.
2. فیلتر هوا: فیلتر هوا ممکن است مسدود یا کثیف باشد. اگر فیلتر هوا مسدود شده باشد، موتور بیش از حد سوخت دریافت می کند و هوای کافی ندارد. در نتیجه ممکن است موتور خاموش شود. اگر فیلتر هوا مسدود شده باشد آن را تعویض کنید.
3. فیلتر سوخت: ممکن است فیلتر سوخت مسدود شده باشد. گرفتگی فیلتر سوخت بیشتر در اثر باقی ماندن سوخت در شمشاد زن به مدت طولانی ایجاد می شود، با گذشت زمان برخی از مواد موجود در سوخت ممکن است تبخیر شده و ماده غلیظ تر و چسبناک تری را به جای گذارد، این سوخت چسبنده می تواند فیلتر سوخت را مسدود کرده و موتور را متوقف کند. اگر سوخت قدیمی در شمشاد زن باقی مانده بود آن را از مخزن تخلیه کرده و فیلتر سوخت را نیز تعویض کنید.
4. شمع: شمع را از نظر علائم سایش یا آسیب بررسی کنید. در صورت ترک خوردن عایق چینی، سوختن یا آسیب دیدن الکترود و یا تجمع کربن سنگین در الکترود، شمع را تعویض کنید. از دستگاه تست شمع استفاده کنید. هنگام خاموش شدن موتور باید جرقه قوی بین پایانه های تستر مشاهده کنید. عدم وجود جرقه نشان دهنده شمع معیوب است و باید تعویض گردد.
5. جرقه گیر: جرقه گیر یک صفحه کوچک است که مانع از جرقه زدن موتور می شود، با گذشت زمان جرقه گیر می تواند با دود مسدود شود. اگر جرقه گیر مسدود شده باشد موتور خاموش می شود یا تقریبا کند کار می کند. برای رفع انسداد جرقه گیر آن را برداشته و با یک برس سیمی تمیز کنید. همچنین در صورت نیاز می توانید جرقه گیر را تعویض کنید.
شمشاد زن استارت نمی شود. مشکل چیست؟
1. شمع: شمع را از نظر علائم سایش یا آسیب بررسی کنید. در صورت ترک خوردن عایق چینی، سوختن یا آسیب دیدن الکترود و یا تجمع کربن سنگین در الکترود، شمع را تعویض کنید. می توانید از دستگاه تست شمع استفاده کنید. هنگام خاموش شدن موتور باید جرقه قوی بین پایانه های تستر مشاهده کنید. در صورت عدم وجود جرقه، شمع معیوب است و باید تعویض گردد.
2. کاربراتور: ممکن است کاربراتور مسدود شده باشد. مسدود شدن کاربراتور بیشتر به دلیل باقی ماندن سوخت در کاربراتور برای مدت طولانی ایجاد می شود. با گذشت زمان برخی از مواد موجود در سوخت ممکن است تبخیر شده و ماده غلیظ تر و چسبناک تری را به جای گذارد. این سوخت چسبنده می تواند کاربراتور را مسدود کرده و موتور را متوقف کند. اگر کاربراتور مسدود شده است آن را با پاک کننده کاربراتور تمیز کنید. اگر پاک کردن کاربراتور موثر نیست، آن را بازسازی یا تعویض کنید.
3. مجموعه استارت: اگر شمشاد زن شروع به کار نکند، ممکن است مجموعه استارت عقب نشینی کند یا میل لنگ درگیر نشود. می توانید با برداشتن مجموعه استارت، صحت عملکرد دستگاه را بررسی نمایید.
4. قرقره استارت: هنگامی که طناب مورد استفاده قرار نمی گیرد، قرقره راه انداز عقب میفتد. اگر قرقره عقب افتاده یا گیر کرده باشد، نمی تواند طناب استارت را به عقب بچرخاند، در نتیجه موتور روشن نمی شود. در صورت خراب شدن قرقره راه انداز می بایست آن را تعمیر یا تعویض کرد.
5. قرقره و فنر را عقب بکشید: وقتی طناب استارت کشیده و رها می شود، فنر عقب طناب استارت را روی قرقره می چرخاند. اگر فنر عقب بشکند طناب نمی تواند به قرقره عقب اره برقی بیفتد در نتیجه موتور روشن نمی شود. اگر فنر عقب شکسته شده است، آن را تعویض نمایید. بسیاری از فنر های عقب را می توان به صورت جداگانه تعویض کرد اما تعویض کل مجموعه راه انداز عقب برگشتن آسان تر است.
سرویس و نگهداری دستگاه شمشاد زن (هرس کن)
سرویس و نگهداری دستگاه شمشاد زن (هرس کن) شامل موارد زیر می باشد.
گریس کاری جعبه دنده شمشاد زن ( هرس کن):
برای گریس کاری جعبه دنده باید مراحل زیر را طی کنید:
- ابتدا باید درپوش و واشر جعبه دنده را باز کنید.
- در صورت نیاز جعبه دنده را گریس کاری کنید.
- واشر جدید را جایگزین کنید.
- درپوش را مجدد بسته و پیچ ها محکم شود.
سرویس تیغه برش شمشاد زن (هرس کن)
- تیغه ها را با آب یا شوینده مناسب تمیز کنید.
- تیغه ها را روغن کاری کنید.
- پیچ و مهره ها را محکم کنید.
- تیغه های کند یا مستهلک را تیز و سوهان کاری کنید.
- تیغه ها بررسی شود، و در صورت ترک خوردن، شکستن یا مستهلک بودن بیش از حد تعویض گردد.
مشکلات رایج دستگاه شمشاد زن و مواردی که باید بررسی شود.
تیغه ضعیف برش می دهد. علت این مشکل چیست؟
اگر تیغه شمشاد زن به درستی برش نمی دهد، چرخ دنده ها، محافظ تیغه و تیغه ها را بررسی کنید. راهنمای تعمیر ما را دنبال کنید تا در تشخیص قسمتی که باعث نقص شده است به شما کمک کند. این یک راهنمای کلی برای تعمیر است. شما می توانید جهت اطلاعات بیشتر در رابطه با مدل دستگاه خود، به دفترچه راهنمای محصول خود مراجعه نمایید.
1. چرخ دنده ها: دستگاه های شمشاد زن مجهز به چرخ دنده هایی هستند که با یکدیگر می چرخند و باعث حرکت تیغه ها به جلو و عقب می شود. اگر چرخ دنده ها شکسته شده و یا دندان ها فرسوده گردند، به درستی نمی چرخند. این مشکل موجب برش ضعیف توسط شمشاد زن می شود. اگر متوجه شدید که چرخ دنده های شما آسیب دیده و دندان ها ساییده یا شکسته شده اند، باید آنها را تعویض کنید.
2. تیغه ها: تیغه های شمشاد زن برای برش طراحی شده است. برای انجام چنین کاری، تیغه ها به صورت رفت و برگشتی به جلو و عقب حرکت می کنند. هنگام استفاده از شمشاد زن تکه های زباله مانند چوب و شاخه می تواند از حرکت تیغه جلوگیری کرده و حتی باعث شکستن تیغه ها شود. اگر متوجه وجود ناهمواری یا فرسودگی بر روی شاخه هایی که روی آن ها کار می کنید شدید، نیاز است تیغه ها تیز شوند. تیز کردن تیغه ها ممکن است این مشکل را بدون نیاز به تعویض قطعات حل کند. مساله دیگری که ممکن است با آن روبرو شوید خم شدن دندان های تیغه اصلاح کننده است. به راحتی می توانید این مشکل را با باز کردن پیچ و مهره های راهنمای تیغه و خم کردن دندان ها با انبردست برطرف کنید. در صورت نیاز اقدام به تعویض تیغه های شمشاد زن نمایید.
3. محافظ تیغه: هدف از محافظ تیغه، جلوگیری از ورود بقایای نامناسب یا بیش از اندازه به دندان های تیغه است که میتواند باعث آسیب شود. اگر دندان های تیغه اصلاح کننده شما آسیب دیده باشد، ممکن است بتوانید با خم کردن آنها با یک انبردست مشکل را حل کنید. با این حال، اگر خود تیغه آسیب دیده باشد، احتمالاً باید آن را کاملاً تعویض کنید. به طور مشابه، اگر محافظ تیغه در دستگاه شما شکسته یا آسیب دیده باشد، باید تعویض شود تا بتواند به محافظت از تیغه ها در برابر آسیب ادامه دهد.
شمشاد زن استارت نمی شود. علت این مشکل چیست؟
اگر دستگاه شمشاد زن شما شروع به کار نکرد، قسمتهای زیر را بررسی کنید: خطوط سوخت، شمع، سوئیچ، کاربراتور، کیت کاربراتور، فیلتر سوخت و ماژول احتراق. راهنمای تعمیر و علائم ما می تواند به شما کمک کند این مشکل را برطرف کرده و علت آن را بشناسید. اگر به دستورالعمل های تعمیر خاصی که مربوط به مدل شمشاد زن شما می باشد نیاز دارید، به دفترچه راهنمای ارائه شده توسط سازنده مراجعه کنید.
1. کاربراتور: مخلوط مناسب هوا و سوخت برای احتراق در موتور های دو زمانه ضروری است. از آنجا که کاربراتور برای انجام این کار تعبیه می شود، یک کاربراتور آسیب دیده یا مسدود شده مانع از شروع صحیح موتور می شود. برای بازرسی و تمیز کردن کاربراتور، ابتدا باید آن را در زیر فیلتر هوا قرار دهید و در مرحله بعد درپوش تمیز کننده هوا را بردارید تا به دنبال هر مانعی که در راه از جریان هوا جلوگیری می کند، باشید. به این صورت که پیچ های کاربراتور را باز کرده و خطوط سوخت را بر می دارید، سپس کابل گاز را از اتصال کاربراتور باز کرده و کاربراتور را بیرون می کشید. کاربراتور را با تمیز کننده کاربراتور تمیز کنید. از یک برس نرم در قسمت داخلی برای از بین بردن رسوبات بسیار چسبناک استفاده کنید. توجه داشته باشید که نیاز است کاسه را از نظر خوردگی بررسی کنید، در صورت مشاهده خوردگی، کاربراتور جدید مورد نیاز است. همچنین باید بررسی کنید که آیا سوخت موجود است.
2. سوییچ ها: ماشین شمشاد زن شما دارای یک سوئیچ است که جریان برق را در سیم پیچ احتراق خاموش می کند تا موتور از کار بیفتد. جهت بررسی سوئیچ، درپوش موتور را برداشته و ماژول احتراق را پیدا کنید. در مرحله بعد، 2 سیم را جدا کرده و کلید را خاموش و روشن نمایید. به وسیله اهم متر تغییرات را بررسی نمایید. اگر تغییراتی را در اهم متر مشاهده کردید، سوئیچ در وضعیت کار مناسب است. اگر تغییری ایجاد نشود، سوئیچ خراب است و باید تعویض گردد.
3. شمع ها: شمع جرقه ای ایجاد می کند که مخلوط سوخت را مشتعل می کند. اگر شمع فرسوده باشد یا به شدت آسیب ببیند، جرقه ضعیفی ایجاد می کند یا اصلاً جرقه ای ایجاد نمی کند که می تواند مانع راه اندازی دستگاه شما شود. شمع را بردارید و از نظر وجود چربی، رسوبات سنگین، شکستگی، فرسایش، پوسته شدن و یا هر گونه عیب دیگر بررسی کنید. شمع معمولی می بایست به رنگ قهوه ای یا خاکستری روشن باشد. لازم به ذکر است در هر صورت شمع ها باید سالی یک بار به عنوان بخشی از تعمیر و نگهداری های روتین تعویض شوند.
4. فیلتر های سوخت: فیلتر سوخت در داخل مخزن قرار دارد و از ورود ذرات معلق به کاربراتور و موتور که باعث آسیب به آن می شود، جلوگیری می کند. می توانید فیلتر سوخت را از مخزن سوخت با استفاده از قلاب بیرون آورید و بررسی کنید مسدود نشده باشد، زیرا چنین مشکلی می تواند جریان سوخت به موتور را متوقف کند.
5. خطوط سوخت: هدف خطوط سوخت رساندن سوخت از مخزن سوخت به کاربراتور است که در آن جا با هوا برای احتراق مخلوط شود. اگر خطوط سوخت به شدت مسدود شده یا ترک خورده باشد، ممکن است موتور شمشاد زن شما روشن نشود. برای تعیین اینکه آیا خطوط سوخت مشکل دارند، ابتدا خط سوخت را به آرامی با استفاده از یک حرکت پیچشی از کاربراتور خارج کرده و وجود سوخت را بررسی کنید. در صورت نداشتن سوخت، خطوط سوخت را بردارید تا انسداد را بررسی کنید. در این مرحله، خطوط را بکشید تا ببینید آیا مسدود شده اند یا خیر. اگر متوجه شکستگی در خطوط شدید آن را تعویض کنید. با این حال، ممکن است امکان تمیز کردن گرفتگی باشد و نیاز به تعویض قطعه نباشد.
6. کیت های کاربراتور: یک کیت کاربراتور شامل عناصر مورد نیاز برای جداسازی و بازسازی کاربراتور شما می باشد. کیت کاربراتور مستقیماً مشکل ساز نیست، اما نصب یک کیت کاربراتور جدید راهی مناسب برای کارکرد روان تر موتور است. سوختی که به مدت طولانی بماند، به ویژه هنگامی که با روغن مخلوط می شود، در داخل کاربراتور مشکل ساز می شود. جهت نصب یک کیت کاربراتور جدید، کافی است کاربراتور را همانطور که در قسمت کاربراتور توضیح داده شده، بردارید. می بایست کل کاربراتور را جدا کرده، تمام قطعات را روی میز گذاشته و به یاد نگه دارید که از کجا آمده اند. گرفتن عکس در طول راه با دوربین دیجیتال یا تلفن همراه، راهی مناسب برای به خاطر سپردن این است که قطعات از کجا آمده اند و چگونه می توان آنها را در زمان مناسب دوباره مونتاژ کرد. در این مرحله می توانید کل محفظه کاربراتور را با یک تمیز کننده کاربراتور و یک برس نرم تمیز نمایید. تمام سطوح چسبناک را به دقت تمیز کنید. هنگامی که کاربراتور را مجدداً مونتاژ و نصب کردید، دستگاه را روشن کرده و اجازه دهید حدود یک دقیقه گرم شود، در این زمان می توانید کاربراتور را تنظیم کنید.
7. ماژول های احتراق: ماژول احتراق یا سیم پیچ احتراق جریان الکتریکی را ایجاد می کند که شمع را قادر می سازد تا مخلوط هوا و سوخت را مشتعل کند. برای بررسی سیم پیچ احتراق، ابتدا محفظه را برداشته و ماژول احتراق را پیدا کنید. سیم شمع را به سیم پیچ متصل کرده و 2 سیم کوچک تر را جهت بررسی عملکرد سوئیچ جدا نمایید. جهت بررسی سیم پیچ از اهم متر استفاده نمایید. کلید را خاموش و روشن کنید، اگر دیدید اهم متر تغییر کرده است، سوئیچ خوب کار می کند. همچنین نیاز است شمع بررسی شود تا جرقه نزند. برای بررسی آن از تستر شمع استفاده کنید یا شمع را برداشته و در انتها روی بلوک موتور بچرخانید. سپس طناب استارت را بکشید تا به دنبال جرقه باشید. اگر جرقه ای وجود ندارد، پیچ و مهره های ماژول را در محل خود برداشته و ماژول جدید را جایگزین کنید. در مرحله بعد باید فاصله بین ماژول و آهن ربا را روی فلایویل تنظیم کنید. به یک دستگاه اندازه گیری و مشخصات سازنده دستگاه خود نیاز دارید. پس از اتمام کار ، پیچ ها را محکم کرده و سیم های خود را دوباره به هم وصل کنید.
شمشاد زن نشت سوخت دارد، علت این مشکل چیست؟
در صورت نشت سوخت باید مخزن سوخت، خطوط سوخت، فیلتر سوخت و پستونکی را بررسی کنید.
1. پستونکی: کار پستونکی ایجاد خلاء سوخت از طریق خط سوخت به داخل کاربراتور است. نشتی در پستونکی اجازه ایجاد خلاء را نمی دهد. می توانید یک بررسی بصری و سریع انجام دهید تا مشخص شود پستونکی خورده یا نشتی کرده دارد. پستونکی علاوه بر نشت سوخت، در صورت ترک خوردگی می تواند هوا را نیز به داخل بکشد.
2. فیلترهای سوخت: هدف فیلتر سوخت جلوگیری از ورود اجسام خارجی و آلودگی به موتور یا ایجاد آسیب احتمالی است. اگر واحد شما به جای فیلتر داخلی دارای فیلتر سوخت خارجی است، ممکن است نشت پیدا کند. کافی است خط سوخت را از کاربراتور دنبال کرده و به دنبال یک فیلتر گرد و کوچک باشید. هنگامی که آن را پیدا کردید، می توانید از نظر ترک خوردگی آن را بررسی کرده و از محکم بودن آب بندی خطوط سوخت در ورودی و خروجی فیلتر سوخت اطمینان حاصل کنید. در صورت مشاهده نشت، باید فیلتر را تعویض کنید.
3. درپوش سوخت: درپوش سوخت مانع نشت سوخت از مخزن می شود و در عین حال از ورود ذرات به مخزن جلوگیری می کند. اگر درپوش سوخت ترک خورده یا فرسوده باشد، باید تعویض شود.
4. مخزن سوخت: این قسمت، سوختی را که دستگاه شمشاد زن از آن تغذیه می کند، ذخیره دارد. ترک خوردگی در مخزن سوخت باعث نشتی می شود. در صورت مشاهده نشتی، می بایست مخزن سوخت تعویض گردد.
5. خطوط سوخت: خطوط سوخت قدیمی و مستهلک می بایست فوراً تعویض شوند، ممکن است نشت سوخت در اثر اتصالات شل ایجاد شود.
تیغه های شمشاد زن نمی چرخد. علت این مشکل چیست؟
اگر تیغه های شمشاد زن نمی چرخند، قطعاتی که ممکن است نیاز به تعویض داشته باشید، جعبه دنده، کلاچ، تیغه ها و چرخ دنده ها هستند.
1. تیغه ها: تیغه های اصلاح کننده شما طوری طراحی شده اند که به نوسان بپردازند و به شما امکان اصلاح برش هر گونه گیاهی را بدهد. در نتیجه، تیغه ها ممکن است با زباله هایی از جمله شیره، خاک و شاخه های کوچکتر مسدود شود. به منظور جلوگیری از گرفتگی، روغن کاری تیغه های شمشاد زن می تواند بسیار تاثیر گذار باشد. گاهی اوقات ممکن است بتوانید با استفاده از یک پیچ گوشتی کوچک یا برس جهت از بین بردن هرگونه رسوب استفاده کنید. برای تمیز کردن تیغه ها نباید از آب استفاده کرد، زیرا ممکن است باعث ایجاد زنگ زدگی شود. همچنین ممکن است بخواهید نقطه ای را که تیغه ها به چرخ دنده در داخل محفظه چرخ دنده متصل شده اند، بررسی کنید.
2. جعبه دنده: جعبه دنده در زیر موتور و نزدیک محلی که تیغه ها در آن قرار دارند وصل شده است. هدف از جعبه دنده جلوگیری از وارد شدن زباله به چرخ دنده ها و مانع آسیب رساندن به آن ها و یا خرابی می شود. اگر جعبه دنده آسیب ببیند، می تواند بر روی قطعات متحرک داخل فشار وارد کند و به طور بالقوه انتقال قدرت از موتور به تیغه ها را متوقف کند. در نهایت این امکان وجود دارد که موجب عدم نوسان تیغه های دستگاه شود.
3. کلاچ: کلاچ روی میل لنگ موتور قرار دارد. این دستگاه برای انتقال نیرو از موتور به چرخ دنده ها طراحی شده است و باعث نوسان تیغه ها می شود. ورودی کلاچ به میل لنگ موتور متصل است و شافت خروجی ممکن است یک محور، کمربند یا زنجیر را بچرخاند (بسته به مدل دستگاه شما). با گذشت زمان، کلاچ فرسوده می شود و شروع به لیز خوردن می کنند. هنگامی که کلاچ می لغزد، تیغه ها درست نوسان نمی کنند و ممکن است اصلاً حرکت نکنند. جهت تعویض کلاچ، باید موتور را از مجموعه محفظه دنده خارج نمایید.
4. چرخ دنده ها: چرخ دنده ماشین شمشاد زن در محفظه دنده زیر موتور، بین کلاچ و 2 تیغه قرار دارد. در حین کار، یک چرخ دنده مناسب با استفاده از دندانه هایی که مخصوص طراحی شده، قدرت را به تیغه ها منتقل می کند و به آنها امکان حرکت به جلو و عقب را می دهد. اگر این چرخ دنده دچار فرسودگی یا شکستگی شود، قدرت را منتقل نمی کند و تیغه ها نوسان نمی کنند. جهت تعویض چرخ دنده، ابتدا مجموعه تیغه را بردارید تا چرخ دنده بین تیغه ها قرار گیرد. دنده را بازرسی کنید در صورت مشاهده فرسودگی شدید دنده را تعویض نمایید.
ارتعاش شمشاد زن بیش از حد است، علت این مشکل چیست؟
در صورت ارتعاش بیش از حد باید تیغه ها، بلبرینگ و میل لنگ را بررسی کنید.
1. تیغه ها: اگر تیغه ها خم یا آسیب دیده باشند، می توانند باعث ایجاد لرزش بیش از حد شوند. برای رفع آن، تیغه ها یا باید به حالت قبلی خم شوند یا با تیغه های جدید جایگزین شوند.
2. بلبرینگ: هدف بلبرینگ این است که اجازه دهد یک قسمت متحرک در داخل یک قسمت ثابت حرکت کند. بلبرینگ ها می توانند فرسوده شده و باعث ایجاد ارتعاش بین قسمت متحرک و ثابت شوند در این صورت باید تعویض گردند.
3. یاتاقان میل لنگ: یاتاقان میل لنگ را می توانید بین محفظه بلبرینگ و میل لنگ پیدا کنید. این یاتاقان ها بسیار بادوام هستند و معمولاً فقط پس از عدم مراقبت شدید نیاز به تعویض دارند.
موتور قدرت کافی ندارد. علت این مشکل چیست؟
اگر قدرت موتور شمشاد زن کاهش یافته است، فیلتر هوا، واشر، کاربراتور و شمع را بررسی کنید.
1. فیلتر هوا: این قطعه اجازه می دهد هوای تمیز وارد موتور شود و از آسیب ذرات کوچک به قطعات داخلی موتور جلوگیری می کند. با گذشت زمان، فیلتر هوا نیاز به تعویض دارد زیرا با ذرات کوچک و مواد زائد مسدود شده و در نتیجه هوای کافی به موتور نمی رسد. در این صورت موتور نمی تواند با قدرت کامل به درستی کار کند. برای بررسی فیلتر از نظر گرفتگی کافی است روکش فیلتر هوا را بردارید. فیلتر هوا توسط پیچ یا یک زبانه متصل می شود. پس از برداشتن روکش فیلتر هوا، فیلتر را بیرون آورده و در صورت لزوم آن را تعویض نمایید.
2. کاربراتور: کاربراتور سبب ترکیب صحیح سوخت و هوا برای احتراق موتور می شود. اگر سوخت برای مدت طولانی در کاربراتور باقی مانده باشد (مانند زمستان ها)، سبب مسدود شدن کاربراتور می شود و می تواند منجر به کمبود قدرت شود. با این حال، ممکن است بتوانید کاربراتور را با پاک کننده مخصوص کاربراتور و یک برس نرم تمیز کنید تا موتور مجددا با قدرت کامل کار کند.
3.واشر ها: واشر روی کاربراتور، یک مهر و موم روی کاربراتور قرار می دهد تا هوا و مایعات وارد مناطقی نشوند که قرار نیست به آنجا بروند. پاره شدن واشر در بالا یا پایین کاربراتور، هوای اضافی را به داخل موتور می کشاند و از ترکیب صحیح سوخت و هوا برای احتراق جلوگیری می کند. اگر واشر شل یا خراب شده است، لازم است تعویض شود.
4. فیلترهای سوخت: وظیفه فیلتر سوخت جلوگیری از ورود مواد زائد و خاک به سیستم سوخت و ایجاد هرگونه گرفتگی است که می تواند میزان سوخت را به کاربراتور محدود کند، در این صورت مخلوط هوا و سوخت به درستی ترکیب نمی شود و باعث کاهش قدرت موتور می شود. فیلتر سوخت در داخل مخزن سوخت قرار دارد. برای تعمیر یا تعویض آن، به قلاب جهت قرار دادن در مخزن و گرفتن خط سوخت نیاز دارید. مخزن سوخت در انتهای خط فیلتر قرار دارد که می توانید به سادگی آن را برداشته و جایگزین کنید.
5. شمع ها: وظیفه شمع مشتعل کردن مخلوط هوا و سوخت است. شمع فرسوده، کثیف یا روغنی جرقه های ضعیف ایجاد می کند که می تواند باعث تحلیل قدرت موتور شود.
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.