مشخصات فنی
مشخصات اسید استیک
آیا این سوال برای شما مطرح شده که اسید استیک از کجا بخرم؟ پاسخ به این سوال خیلی ساده است، خرید اسید استیک از طریق شرکت توربو صنعت بزرگترین وارد کننده مواد شیمیایی می باشد. شما می توانید برای دریافت دیتا شیت و msds استیک اسید و همچنین برای اطلاع از قیمت اسید استیک خوراکی و فروش اسید استیک صنعتی و اسید استیک گلاسیال با کارشناسان شیمی شرکت توربو صنعت تماس حاصل فرمائید.
استیک اسید چیست؟
اسید استیک در دسته بندی اسیدهای آلی یا اسیدهای کربوکسیلیک قرار می گیرد و با فرمول شیمیایی CH3COOH شناخته می شود. نام گذاری آیوپاک این اسید به نام اسید اتانوئیک می باشد.
این محصول به عنوان پیش ماده پلی وینیل استات و سلولز استات تولید می شود. اسید استیک یک کربوکسیلیک اسید مصنوعی با خواص ضد باکتری و ضد قارچی است. این ماده یکی از ساده ترین اسیدهای کربوکسیلیک و یک معرف شیمیایی مهم صنعتی است. اسید استیک مایع یک حلال پروتزی هیدروفیل (قطبی)، مشابه اتانول و آب است. این ماده با حلال های قطبی و غیر قطبی مانند آب، کلروفرم و هگزان قابل انحلال است. با آلکان های بالاتر (شروع با اکتان)، اسید استیک کاملاً قابل مخلوط نیست و قابلیت انحلال پذیری آن با آلکان های طولانی تر کاهش می یابد. خاصیت حلال پذیری و قابل قبول اسید استیک، آن را به عنوان یک ماده حلال شیمیایی مفید در تولید دی متیل ترفتالات تبدیل می کند.
نماد متداول اسید استیک AcOH است، Ac نماد شبه الکلی به نمایندگی از گروه استیل CH است. در ساختار اسید استیک جامد، مولکول ها زنجیر ایجاد می کنند و مولکول های مجزا توسط پیوندهای هیدروژن به هم می پیوندند. مولکول های استیک اسید توسط پیوند هیدروژنی به هم متصل شده و دیمر ایجاد می کنند که این واکنش در حالت جامد رخ می دهد.
در pH های فیزیولوژیکی، معمولاً اسید استیک کاملاً یونیزه می شود. گروه استیل، که به طور رسمی از اسید استیک گرفته می شود.
نام های دیگر اسید استیک
این ماده در بازار با نام های اتانوئیک اسید، جوهر انگور، جوهر سرکه، اسید اتیلیک، متان کربوکسیل اسید، هیدروژن استات، استیل اسید، اسید استیک یخبندان، اسید سرکه، اسانس اتانوییک سیستماتیک نیز شناخته می شود.
مشخصات فیزیکی، شیمیایی و شکل ظاهری اسید استیک
اسید استیک مایعی است بیرنمگ که دارای طعم تیز و بوی تندی مانند بوی سرکه می باشد. اما اسید استیک غلیظ خورنده است و می تواند به پوست آسیب برساند.
نقطه انجماد اسید استیک 16.6 درجه سانتی گراد است، لذا در دمای معمولی اتاق ظاهری یخ مانند دارد، به همین دلیل به اسید استیک گلاسیکال معروف است.اسید استیک در محلول های پایه آب، قابل تفکیک است و یون استات تولید می کند. PH اسید استیک برابر با 4.8 است و این به آن معنی است که در محلول های آبی، نیمی از مولکول های اسید استیک به صورت یون استات هستند. اسید استیک در حالت بخار، شامل دیمرهایی از دو مولکول اسید استیک است که به صورت پیوند هیدروژنی با هم ارتباط دارند. بنابراین اسید استیک در حالت گازی، از قانون گازهای ایده آل تبعیت نمی کند.
جدول مشخصات استیک اسید
نام محصول | اسید استیک (جوهر سرکه) |
درصد خلوص استیک اسید | 80 درصد |
فرمول شیمیایی | CH3COOH |
نقطه اشتعال | 104 درجه فارنهایت |
نقطه جوش | 118 درجه سانتیگراد |
دانسیته | 1.049 گرم بر سانتیمتر مکعب |
نقطه ذوب | 16 درجه سانتی گراد |
ویسکوزیته | 1.22 میلی پاسکال |
انحلال پذیری در آب | به هر نسبتی کاملا حل می شود. |
تولید استیک اسید
اسید استیک به دو روش مصنوعی و طبیعی (از طریق تخمیر باکتری)، تولید می شود. تولید اسید استیک به روش معدنی برای اولین بار توسط یک شیمیدان آلمانی به نام هرمان کولب در سال 1847 ، انجام گرفت.
روش های صنعتی اصلی تولید اسید استیک به روش های زیر می باشد:
- کربونیلاسیون متانول
- اکسیداسیون اتیلن
- اکسیداسیون آلکان
استیک اسید 5 درصد بیشتر توسط کربنیلاسیون متانول انجام می شود. در این فرآیند، متانول و مونواکسید کربن برای تولید اسید استیک طبق معادله زیر واکنش نشان می دهند.
این فرایند در سه مرحله اتفاق می فاتد و در آن یدومتان به عنوان واسطه است. کاتالیزور، کربونیل فلزی، برای کربنیلاسیون مورد نیاز است:
- CH3OH + HI > CH3I + H2O
- CH3I + CO > CH3COI
- CH3COI + H2O > CH3COOH + HI
قبل از تجاری سازی فرایند مونسانتو، بیشتر اسید استیک با اکسیداسیون استالدهید تولید می شد. این دومین و مهمترین روش تولید است، اگرچه معمولاً با کربونیلاسیون متانول رقابت ندارد. استالدهید با هیدراتاسیون استیلن قابل تولید است. این فناوری غالب در اوایل دهه 1900 کاربردی بود. اجزای نفتا نور به آسانی توسط اکسیژن یا حتی هوا اکسیده می شوند تا پراکسیدها را تولید کنند، که با استفاده از معادله شیمیایی، تولید اسید استیک در زیر نشان داده شده است.
2 C4H10 + 5 O2 → 4 CH3CO2H + 2 H2O
چنین اکسیداسیون هایی به کاتالیزور فلزی مانند نمک های نفتیات منگنز، کبالت و کروم نیاز دارند. واکنش معمولی در دماها و فشارهایی انجام می شود که به محض نگه داشتن مایع بوتان تا حد ممکن داغ باشد. شرایط واکنش معمولی 150 درجه سانتیگراد است. درحین فرآیند تولید اسید استیک، محصولات جانبی نیز از جمله بوتانون، اتیل استات، اسید فرمیک و اسید پروپیونیک ممکن است تشکیل شود. این محصولات جانبی از نظر تجاری نیز با ارزش هستند و ممکن است شرایط واکنش تغییر یابد تا در صورت نیاز تعداد بیشتری از آنها تولید شود. با این حال، جداسازی اسید استیک از این محصولات فرعی به هزینه فرایند می افزاید. در شرایط مشابه و با استفاده از کاتالیزورهای مشابه که برای اکسیداسیون بوتان استفاده می شود، اکسیژن موجود در هوا برای تولید اسید استیک می تواند استالدهید را اکسید کند.
2 CH3CHO + O2 → 2 CH3CO2H
با استفاده از کاتالیزورهای مدرن، این واکنش می تواند عملکرد اسید استیک بیشتر از 95٪ داشته باشد. عمده محصولات جانبی عبارتند از اتیل استات، اسید فرمیک و فرمالدئید، که همه آنها دارای نقطه جوش پایین تر از اسید استیک هستند و به راحتی با تقطیر از هم جدا می شوند.
تصویر زیر فرآیند صنعتی تولید اسید استیک را نشان می دهد:
تولید استیک اسید به روش طبیعی
اسید استیک به طور طبیعی از فرآیند تخمیر بعضی میوه ها و مواد غذایی فاسد شده به وجود می آید. از فرآیند تخمیر مواد غذایی دارای نشاسته و قند، سرکه تولید می شود و الکل ها از باکتری مخمر سرکه تولید می شوند.
با توجه به اکسیژن کافی، باکتری های استیک اسید می توانند از انواع مواد غذایی الکلی سرکه تولید کنند. خوراکی هایی که معمولاً استفاده می شوند شامل سرو سیب، شراب و غلات تخمیر شده، مالت، برنج یا سیب زمینی می باشند.
باکتری های بی هوازی می توانند قندها را بدون ایجاد اتانول به عنوان واسطه به طور مستقیم به اسید استیک تبدیل کنند. در واقع این باکتری ها می توانند اسید استیک با کارایی بیشتری نسبت به اکسید کننده های اتانول مانند استوباکتر تولید کنند.
تاریخچه استیک اسید
قدمت سرکه عمری به اندازه تمدن و حتی بیشتر از آن را دارد. اسید استیک های باکتری زا در همه جای دنیا هستند.
استفاده از اسید استیک به گذشته دور بر می گردد. در قرن سوم قبل از میلاد، یک فیلسوف یونانی تشریح کرد که سرکه چگونه بر روی فلزات اثر می گذارد تا از واکنش آن ها رنگدانه های مورد استفاده در کارهای هنری تولید شوند که می توان به «سرب سفید» (کربنات سرب) و «زنگار مس» اشاره کرد.
در گذشته، اسید استیک منجمد از تقطیر خشک استات های فلزی تهیه می شد که نظریه ای بیان شد و اسید استیک منجمد حاصل از این روش را با سرکه مقایسه کرد. وجود آب در سرکه بر ویژگی های اسید استیک تأثیر زیادی داشت که شیمیدان ها تا قرن ها بر این باور بودند که اسید استیک منجمد و اسیدی که در سرکه یافت می شود دو ماده مختلف هستند. پیر آدت شیمیدان فرانسوی ثابت کرد که این دو در حقیقت یکی هستند.
در قرن هشتم، جابربن حیان توسط فرآیند تقطیر، اسید استیک را از سرکه جدا کرد. در سال 1847، هرمان کولب شیمیدان آلمانی برای اولین بار از طریق مواد معدنی توانست اسید استیک تولید کند.
کاربرد استیک اسید
اسید استیک، یک ماده شیمیایی بسیار مهم است و در موارد صنعتی، صنایع دارویی و غذایی و مصارف خانگی کاربرد دارد.
- کاربرد اسید استیک در صنعت پزشکی
یکی از خواص مهم اسید استیک، خاصیت ضدعفونی کنندگی آن است. اسید استیک یک ماده ضدعفونی کننده در برابر برخی باکتری ها است و در درمان عفونت گوش خارجی به دلیل رشد قارچ یا باکتری و دیگر عفونت ها نیز می توان از آن استفاده کرد. این ماده خاصیت دارویی دارد و در غربالگری سرطان رحم استفاده می شود. سازمان بهداشت جهانی اسید استیک را در فهرست داروهای ضروری خود قرار داده است. این ماده در تولید استون، اتیل استات و آسپیرین نیزمصرف می شود.
اسید استیک می تواند باکتری ها را از بین ببرد؛ این ماده همچنین می تواند فعالیت ترکیبات شیمیایی که باعث قرمزی، التهاب و تورم می شوند را تا حد چشمگیری کم کند.
از اسید استیک همچنین برای کنترل سرطان استفاده می شود. پزشکان از روش تزریق اسید استیک به تومور برای درمان سرطان استفاده می کنند. بر اساس مطالعاتی که تا به امروز در مورد اثر اسید استیک بر درمان سرطان انجام شده است، این اسید قادر است باعث مرگ انتخابی سلول های سرطانی معده گردد و آسیبی به سلول های طبیعی معده وارد نکند. سلول های سرطانی مزوتلیوم تحت تأثیر غلظت اسید استیک به طورقابل توجهی از خود واکنش نشان می دهند. به طوری که بعداز ۱۰ دقیقه تمام سلول های سرطانی از بین می برند.
- کاربرد اسید استیک در صنعت داروسازی
در صنایع داروسازی و در تولید قطره های گوش می توان از استیک اسید استفاده کرد. قطره های شست و شو دهنده گوش و مجرای آن برای از بین بردن عفونت های داخلی بسیار مناسب هستند.
داروهایی که توسط اسید استیک تولید می شوند معمولا حساسیتی برای بیمار ایجاد نمی کند. ولی دربعضی افراد ممکن است به طور جزئی ایجاد حساسیت کند به طور مثال، استفاده از قطره گوش برای افرادی که پرده صماخ آن ها دچار پارگی شده است مضر است.
- کاربرد اسید استیک در کشاورزی
در کشاورزی از این محصول برای از بین بردن علف های هرز استفاده می کنند.اسید استیک در صنایع کشاورزی به صورت رقیق به عنوان افشانه برای از بین بردن قارچ های گیاهان هم مورد استفاده است.
- کاربرد اسید استیک در تولید چسب
پلی وینیل استات یک پلیمر وینیلی است که توسط پلیمریزاسیون مونومر وینیل استات به دست می آید. این ماده یک رزین مصنوعی محسوب می شود.این پلیمر از ترکیب استیلن و اسید استیک از طریق اکسیداسیون اتیلن به دست می آید.
از پلی وینیل استات معمولا به عنوان چسب چوب، چسب سفید، چسب نجاری، چسب کاغذ، چسب المر، چسب قوی برای اتصالات استفاده می شود. در پوشش های کاغذی، رنگ و دیگر پوشش های صنعتی، الیاف شیشه ای، محصولات بهداشتی مانند دستمال کاغذی، به عنوان یک تقویت کننده برای سنگ ساختمان متخلل به خصوص ماسه سنگ، صنایع مبلمان و نجاری مصرف می شود.
- کاربرد اسید استیک در صنایع نساجی
پنبه و نیز منسوجات پنبه ای چنان چه طولانی مدت در برابر نور مستقیم خورشید باشد، مقاومت خود را از دست می دهد. پنبه بر اثر بخار آب داغ، مقداری تغییر رنگ پیدا می کند و متمایل به زرد می شود. مقاومت پنبه در برابر انواع اسیدها و غلظت آن ها متفاوت است. اثر اسیدهای آلی بر روی پنبه محدودتر است. مثلاً اسید استیک اثر بسیار ضعیفی بر روی الیاف پنبه دارد و به همین جهت نیز برای رنگرزی پنبه با رنگ های گوگردی و برخی از انواع رنگ های مستقیم که در برابر نور و شست و شو کم ثبات هستند از آن استفاده می شود.
پس از اتمام عمل رنگرزی، پنبه در محلول ۱۰٪ اسید استیک با حرارت ۴۰ تا ۵۰ درجه سانتی گراد شست و شو داده می شود تا ثبات رنگ آن افزایش یابد. بر خلاف اسیدها، قلیایی های رقیق در شرایط معمولی به الیاف پنبه آسیب نمی رسانند.
- کاربرد اسید استیک در تولید نفت
استیک اسید از واکنش بین متانول و گاز منوکسید کربن در رآکتور حاوی کاتالیست کمپلکس متیل یدید و رودیم و به عنوان تسریع کننده در دمای ۱۸۷ درجه سانتی گراد و فشار ۲۸ بار به دست می آید. حذف گوگرد از نفت سفید با سیستم های اکسیداسیون اسید فرمیک 96 %، اسید استیک % 94 و مقدار گوگرد باقی مانده انجام می شود.
- کاربرد اسید استیک در تولید پت (PET)
پت درشت مولکولی است که در بیشتر کشورها در تولید الیاف پلی استر، رزین بطری و پلی استر مهندسی استفاده می شود، ولی در ایران این پلیمر بیشتر برای ساخت انواع بطری های آشامیدنی استفاده می شود. با توجه به مقاومت زیاد این بطری ها، دارا بودن وزن کم و قیمت مناسب نسبت به سایر مواد بسته بندی همچون شیشه و فلز، تولید بطری های پلاستیکی کاربرد گسترده ای پیدا کرده است. بالا بودن حجم این بطری ها نسبت به وزن و تجزیه بسیار طولانی آن در طبیعت سبب شده تا مسئله بازیافت این بطری ها، به خصوص در سال های اخیر مورد توجه همگان قرار گیرد.
زمینه های به کارگیری پت در سه گروه طقه بندی می شود:
- به عنوان فیبر در تولید لباس
- به عنوان مانع رطوبتی در صنعت بسته بندی و بطری سازی
- به عنوان پلاستیک مهندسی که از ترکیب آن با موادی چون فیبر و شیشه جهت زیاد شدن مقاومت مواد استفاده میشود.
پلی اتیلن ترفتالات پلیمری است که در چاپ سه بعدی کاربرد دارد. به دلیل استحکام و انعطاف پذیری از آن در ساخت پیش نمونه محصولات استفاده می گردد از آن در ساخت قطعات مکانیکی و برخی تجهیزات الکترونیکی نیز استفاده می کنیم. پت بوی ناخوشایند کمتری در حین فرآیند چاپ سه بعدی تولید می کند.
پت سمی نیست، در واقع دلیل اصلی استفاده از آن در صنعت این است که بهداشتِ پت مورد تأیید سازمان های مربوطه می باشد. همانند شیشه، پت نیز کاملاً بهداشتی و در مقابل حملات باکتری و دیگر میکروارگانیزم ها مقاوم است.
- کاربرد اسید استیک در تولید ترکیبات شیمیایی
Acetic acidمعرف شیمیایی برای تولید ترکیبات شیمیایی است. بیشترین استفاده منفرد از اسید استیک در تولید مونومر وینیل استات است که از نزدیک با تولید انیدرید استیک و استر دنبال می شود. حجم اسید استیک مورد استفاده در سرکه نسبتا کم است.
به طور تقریبی بیشتر حجم این ماده شیمیایی در تولید وینیل استات، تولید ترفتالیک، تولید اتانوئیک انیدرید، تولید استرهای اتانوئات و از آن برای تولید سایر ترکیبات شیمیایی استفاده می شود.
یک سوم تولید اسید استیک در جهان صرف تولیدمونومر وینیل استات می شود. از این اسید همچنین در تولید استر استفاده می شود. استرهای اصلی اسید استیک معمولا به عنوان حلال جوهر، رنگ و پوشش استفاده می شود. این استرها شامل استات اتیل، استات n-بوتیل، استات ایزو بوتیل و استات پروپیل هستند.
علاوه بر این، از استاتهای استر به عنوان حلال های نیتروسلولز، لاک های اکریلیک، پاک کننده های لاک و لکه های چوب استفاده می شود. سه محصول اصلی عبارتند از: اتیلن گلیکول استات اتیل اتر (EEA)، اتیلن گلیکول مونوبوتیل اتر استات (EBA) و پروپیل گلیکول مونومیل اتر استات (PMA) که بیشتر به عنوان PGMEA در فرایندهای تولید نیمه هادی ها شناخته می شود. جایی که به عنوان یک حلال مقاوم استفاده می شود. این برنامه در حدود 15 الی 20% اسید استیک جهان را مصرف می کند.
اما اسید استیک در تولید انیدرید استیک نیز مورد استفاده قرار می گیرد. تولید جهانی انیدرید استیک یک کاربرد عمده است و تقریبا 25 تا 30% از تولید جهانی اسید استیک را شامل می شود. انیدرید استیک یک عامل استیلاسیون است. به همین ترتیب، کاربرد اصلی آن در مورد استات سلولز است، پارچه ای مصنوعی که برای فیلم های عکاسی نیز استفاده می شود. انیدرید استیک نیز یک واکنش برای تولید هروئین و سایر ترکیبات است.
- کاربرد خانگی اسید استیک
یکی از کاربردهای اسید استیک در تولید سرکه است. سرکه علاوه بر مصرف خوراکی، گاهی به عنوان پاک کننده خانگی مورد استفاده قرار می گیرد زیرا ماده اصلی آن اسید استیک است و می تواند به تجزیه کثیفی ها و از بین بردن برخی از میکروب ها کمک کند.
- کاربردهای اسید استیک در صنایع غذایی
از اسید استیک در صنایع غذایی به عنوان یک طعم دهنده استفاده می شود؛ از نقش های دیگر استیک اسید در مواد غذایی می تواند به مواردی نظیر تنظیم کننده PH، رقیق کننده رنگ ها، خشک کننده، اسیدی کننده محیط، عامل تمیز کننده، حلال و نگهدارنده اشاره کرد.
مواد غذایی که اسید استیک در آن ها به عنوان نگهدارنده، آنتی باکتریال و ضدکپک استفاده می شود می توان به سس کچاپ، سرکه، سس سالاد، میوه های کنسرو شده، انواع سس، مایونز، خردل و غذاهای دریایی اشاره کرد. این اسید به طور گسترده در سایر مواد غذایی مانند لبنیات، شیر و پنیر، مرغ و گوشت نیز به کار می رود. یکی دیگر از کاربردهای اسید استیک در صنایع غذایی، افزودن آن به آب جوش است؛ بخارات آب جوش در تماس با مواد غذایی در طی فرآیندهای تولید غذا در کارخانه ها استفاده می شود. استیک اسید می تواند به عنوان تمیز کننده و آماده سازی ظروف مختلف در صنایع غذایی نیز به کار رود.
- کاربرد استیک اسید در صنعت رنگرزی
در رنگرزی از اسیدهایی مانند اسید تار تاریک، اسید لاکتیک، اسید اگزالیک، اسید استیک، اسید سیتریک و همچنین ممکن است از اسیدهای معدنی مانند اسید سولفوریک و اسید کلریدریک نیز استفاده شود.
استفاده از اسید در رنگرزی به جهت اهداف زیر میباشد:
- برای خنثی نمودن محیط قلیایی حمام رنگرزی خصوصاً اگر شست و شو پشم با مواد قلیایی سود سوزآور انجام گرفته باشد.
- به جهت سبک شدن آب های سنگین استفاده می شود.
- اسیدها رنگ ها را رقیق تر می کنند.
- باعث شفافیت و جلا رنگ می شوند.
از مزایای استفاده از اسید استیک در رنگرزی می توان به این موارد زیر اشاره کرد:
- به الیاف آسیب نمی رساند.
- در حمام رنگرزی PHثابت است.
- رسوب تولید نمی کند.
- جذب رنگ و برخی خواص جانبی رنگ را بهبود می بخشد.
- بر روی رنگ محصولات رنگ شده اثری نمی گذارد.
- کاربردهای استیک اسید در رفع زنگ زدگی و رسوب زدایی
استیک اسید یک رسوب زادی بسیار عالی است .در اثر واکنش استیک اسید با جرم ها و رسوب ها، این ماده به سبب توانایی بالایی که دارد به راحتی می تواند آن ها را از بین ببرد و هنگامی که مانند جامدی سخت به یک سطح محکم بچسبد آن رابه یک مایع تبدیل می کند تا به آسانی قابل تجزیه شدن و رفع باشد.
- کاربرد اسید استیک به عنوان حلال در صنایع مختلف
اسید استیک گلاسیال، یک حلال ایده آل، قطبی و پروتون دار است. از این اسید برای کریستالیزه کردن سایر ترکیبات آلی و خالص سازی آن ها استفاده می شود؛ در این حالت، استیک اسید نقش حلال را ایفا می کند. خالص سازی ترکیبات در صنایعی اهمیت دارد که درصد خلوص محصول نهایی در میزان فروش یا شیوه ذخیره محصولات در انبار تأثیر دارد.
یکی دیگر از کاربردهای اسید استیک به عنوان حلال، استفاده در تولید ترفتالیک اسید (TPA) است؛ در این واکنش ها از استیک اسید به صورت مذاب استفاده می شود. لازم به ذکر است که ترفتالیک اسید، ماده اولیه و بسیار مهم در تولید پلیمر ضروری با نام پلی اتیلن ترفتالات (PET) می باشد. از این پلیمر در تهیه بسیاری از محصولات پلیمری نظیر بطری های مواد غذایی، فیلم های پلیمری، رزین های پلی استر و ساخت بطری های مقاوم به ضربه استفاده می شود.
شاید تا به حال با نام واکنش فریدل – کرافتس در شیمی آلی برخورد کرده باشید؛ این واکنش در حقیقت یکی از واکنش های شیمیایی حیاتی در حوزه آلکیلاسیون ترکیبات آلی می باشد. اسید استیک در این واکنش بسیار مهم، نقش حلال را ایفا می کند. به طور مثال، اولین مرحله از تولید تجاری ماده کافور، شامل نوآرایی واگنر – مِروین در ترکیب Camphene و تشکیل ایزوبورنیل استات است؛ در این واکنش مهم، اسید استیک هم به عنوان یک حلال و هم به عنوان عامل به دام اندازی کربوناسیون با خاصیت نوکلئوفیلی به کار می رود.
استیک اسید به عنوان یک حلال انتخابی برای کاهش گروه نیتریل آریل به آنیلین با استفاده از پالادیوم بر روی کربن، انتخاب می شود. استفاده از اسید استیک در این واکنش، اغلب جنبه تحقیقاتی دارد و میزان بازدهی نهایی واکنش باید توسط روش های تجزیه ای اندازه گیری شود.
از دیگر کاربرد اسید استیک به عنوان حلال می توان به این مورد اشاره نمود؛ استیک اسید گلاسیال در شیمی تجزیه برای اندازه گیری مواد قلیایی ضعیف مانند آمیدهای آلی به کار می رود. این اسید در مقایسه با آب، باز ضعیف تری است بنابراین ترکیبات آمید در این محیط به عنوان یک باز قوی عمل می کنند. همچنین آمیدها می توانند توسط محلول اسیدی مانند پرکلریک اسید در اسید استیک بسیار قوی، تیتر شوند.
لازم به ذکر است که نمک های مشتق شده از اسید استیک در صنایعی مانند نساجی (سدیم استات)، تولید رنگدانه های صنعتی (استات سرب)، تولید تثبیت کننده رنگدانه ها (استات آلومینیوم یا استات آهن و یا تولید سایر ترکیبات آلی استفاده می شود.
از دیگر کابردهای اسید استیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- در ساخت فیلم ها و منسوجات عکاسی
- برای ساخت چسب چوب، محصولات ساختمانی چوب، درزگیر
- به عنوان یک حلال برای تبلور مجدد خالص سازی ترکیبات آلی مانند رنگ و لاک
- در تولید تجاری کافور مصنوعی
- برای تخمین مواد قلیایی ضعیف مانند آمیدهای آلی
- برای فرآیند چاپ
- محصولات ضد یخ
- تصفیه آب
- استفاده در جوهر، رنگرزی و عطر
نکات ایمنی استفاده از اسید استیک
اسید استیک، اسیدی است شدیدا خورنده، در نتیجه باید با احتیاط با آن کار کرد، زیرا باعث آسیب به چشم، سوختگی، سوزش اعضایی که دارای مایعات مخاطی هستند و استنشاق آن سبب آسیب به ریه ها می شود. به هنگام کار کردن با این ترکیب ها باید از عینک ایمنی و دستکش های مقاوم از جنس پلاستیک نیتریل استفاده کرد. اسید استیک غلیظ در شرایط آزمایشگاهی به سختی مشتعل می شود. با بالا رفتن دما از مرز ۳۹ درجه سانتی گراد، ریسک تبدیل شدن آن به یک ماده منفجره در مجاورت هوا افزایش می یابد.
محلول هایی که غلضتاسید استیک آن ها از 25درصد بیشتر باشد، به خاطر بخار خورنده و بوی تندی که دارند می توان آن ها را در هود بخار نگهداری کرد. اسید استیک رقیق اگر مانند سرکه باشد ضرری ندارد با این حال وارد کردن محلول های قوی تر در آن، برای انسان و حیوانات ضرر دارد. این محلول به سیستم گوارش آسیب زده و تغییری مهلک را در خاصیت اسیدی خون ایجاد می کند.
به دلیل عدم تطبیق آن، توصیه می شود که اسید استیک را از اسید کرومیک و اتیلن گلیکول و اسید نیتریک و اسید پرکلریک و پرمنگنات ها و پراکسیدها و هیدروکسیل ها دور نگه دارید.
بسته بندی اسید استیک
مواد بسته بندی: مواد مناسب بسته بندی برای اسید استیک شامل آلومینیوم و شیشه هستند. اسید استیک را در محفظه هایی از جنس فولاد، آهن، سرب، روی، مس و برنز ذخیره نکنید.
برای نگهداری سیالات معمولا ازمخزن های پلاستیکی یا پلی اتیلنی استفاده می شود که دارای استحکام کافی باشند. در هنگام سفارش باید به چگالی مایعی که قرار است داخل مخزن ذخیره شود دقت شود تا مخزن برای تحمل فشار آن مایع به صورت تقویت شده تولید گردد. اتصالات ورودی و خروجی نیز باید از جنس خود مخزن و پلی اتیلنی باشند.
بسته بندی اسید استیک به صورت فله، در تانکر، مخازن و به صورت آزمایشگاهی می باشد و با حجم های
- 30-35 لیتر
- 60-65 لیتر
- 225 لیتر
- 1000 لیتر و کیلوگرم
- و در آزمایشگاه به صورت 250، 500، 1000، 2000، میلی لیتر به فروش می رسد.
حمل و نقل اسید استیک
در حمل اسید استیک صنعتی و یا هر ماده دیگر باید به مقدار و نوع بسته بندی درخواستی توجه کرد. مثلا حمل از پتروشیمی تا انبار به وسیله تانکرهای مخصوص اسید انجام می گیرد.
ولی هنگامی که می خواهند نوع بسته بندی را برای خریداران ارسال کنند وسیله جابجایی فرق می کند.
قیمت حمل اسید استیک به صورت فله ای با بشکه شده متفاوت بوده، زیرا هر کدام از یک محل خاص برای خریداران محترم ارسال می شوند و نوع وسیله حمل نیز فرق داشته و باید استعلام گرفت.
در صورت سفارش انبوه، این اسید توسط تانکرهای مخصوص حمل و نقل می شوند.
شرایط نگهداری، انبارداری و ذخیره سازی اسید استیک
اسید استیک باید در یک مکان دور از گرما و سرما یا سایر منابع احتراقی نگهداری شود. تانک باید با سیمی متصل به زمین برای تخلیه الکتریکی وصل باشد و تنها در مقادیر محدود این محصول را ذخیره کنید. مواد ناسازگار از جمله عوامل اکسیدکننده، عوامل احیاکننده، فلزات، اسیدها و مواد قلیایی دور نگه داشته شود. اسید استیک را در یک مکان خنک و با تهویه مناسب در ظرف محکم و با بسته بندی مناسب نگهداری کنید.
لطفا دقت کنید که فرآیند رقیق سازی اسیدها گرمازا می باشد. اصولا فرآیند رقیق کردن آن در مخازن پلی اتیلنی کوچک (مخازنی که ارتفاع آن ها کوتاه باشد) انجام می شود و بعد محلول اسیدی با دمای زیر ۵۵ درجه به مخازن بزرگتر انتقال داده شده و یا با استفاده از کویل (لوله های پلی اتیلنی شناور) با عبور جریان آب سرد می توان نسبت به خنک کردن مایع درون مخزن اقدام کرد.
لیست قیمت استیک اسید
کلیه قیمت ها بدون اطلاع قبلی قابل تغییر می باشد، لطفا جهت استعلام قیمت خرید با واحد فروش تماس حاصل نمایید.
تاریخ بروزرسانی: 1400/11/30
ردیف | شرح | قیمت به تومان (هر کیلوگرم) |
1 | استیک اسید 99 درصد | 22,500 |
نقد و بررسیها
هنوز بررسیای ثبت نشده است.